HTML

Írásgyakorlat

Az ELTE kommunikáció szakos diákjainak cikkei az LMP alakulásáról

Friss topikok

Linkblog

Rendőrök vetettek véget az Ökopolitikai Műhely lézershow-jának

2008.10.21. 13:14 emc

Polgári engedetlenségbe torkollott az Ökopolitikai Műhely hétfő esti bemutatkozó lézerjátéka. A szervezet a Parlament Dunára néző oldalára akart lézerrel vetíteni, de  a rendőrség szerint hiányzott egy engedélyük, ezért megpróbálták megakadályozni az akciót. Végül a tiltás ellenére vetíteni kezdtek egy szálló ablakából, azonban a rendőrök néhány percen belül közbeléptek és kikapcsoltatták a berendezést. 
 

A rendőrség megpróbálta megakadályozni, hogy az Ökopolitikai Műhely megtartsa azt a lézerjátékot, amellyel a szervezet hétfőn este fél nyolckor “beköszönt” volna a parlamentbe. A beharangozó szerint a feliratot „egy formálódó demokratikus politikai erő biztató üzenetének” szánták. A szervezet többek között ezzel az akcióval szerette volna a világ tudtára adni, hogy pártot szerveznek, amely reményeik szerint a 2010-es választásokon bekerülhet az országgyűlésbe.

   Körülbelül 50-60 ember gyűlt össze a Batthyány téren, hogy végignézzék a mutatványt. A helyszínt körülbelül 15 rendőr biztosította. A felhívás alapján jó hangulatúnak ígérkezo eseményre néhányan a gyerekeiket és a kutyáikat is magukkal hozták. Azonban a jelenlévő rendőrök már a kiírt kezdési időpont, és a lézer előpakolása előtt közölték, hogy nem vetíthetnek a Parlament épületére, így a baráti hangulatúnak ígért esemény teljes másfél órája a rendőrökkel való huzavona jegyében telt.

   Vay Márton, az esemény egyik szervezője szerint a lézerezés megtiltására a rendőröknek nem volt jogszabályi alapjuk, mivel bejelentették a rendezvényt. Hozzátette, hogy az Alkotmánybíróság egy korábbi állásfoglalása szerint a technikai felszerelések a demonstrációk elengedhetetlen részei, ezért használatuk nem köthető  külön engedélyhez. A BRFK sajtóügyeletese szerint viszont nem elegendő, hogy a csoportnak volt területfoglalási engedélye, a lézer használatához az I. kerületi önkormányzat engedélyére is szükségük lett volna.

   Vay Márton elmondása szerint a rendőrök felsőbb utasításra hivatkoztak, és nem tudták megmondani, milyen engedély hiányzik, azt ajánlották, a szervezők nyújtsanak be utólag jogorvoslati kérelmet. Arra is hivatkoztak, hogy “a lézer megzavarhatja a képviselő urakat”. Az Ökopolitikai Műhely megbízásából megjelent a helyszínen Bodolai László ügyvéd is, aki szintén jogszerűtlennek nevezte a tiltást.

   Vay azt mondta, elkérte az intézkedő rendőrparancsnok adatait, mert hivatali visszaélés miatt feljelentést tervez tenni ellene.

   A rendőrök azt sem engedték, hogy a szervezők a berendezéseket elővegyék az autójukból, azok elkobzásával fenyegettek.

   Vay a helyszínen eleinte azt hangoztatta, hogy nem fognak szembeszegülni a rendőrökkel. De miután nem hangzottak el elfogadható érvek a tiltás mellett, valamint Bodolai is melléjük állt, a lézert kezelők önállósították magukat.

   Körülbelül egy órával a kezdés után megkérték az érdeklodoket, hogy vonuljanak a Batthyány tértől kb. 200 méterre északra, a szintén a Duna partján lévő Novotel Hotel elé. Miután a rendőrök az utcán nem engedték előpakolni a lézereket, a szálloda egyik ablakából kezdtek el vetíteni. Ekkor néhány rendőr és a szálló igazgatója berohantak a hotelbe és leállíttatták a lézereket. Körülbelül három-négy percig látszódott nagyon halványan egy sétáló ember, a Műhely honlapjának címe és a “Lehet más a politika!” felirat a Parlament Dunára néző homlokzatán.

   Az Országgyűlés Hivatalának sajtófőnöke, Altorjai Anita az MTI-nek azt mondta, őket nem értesítették az eseményről, ezért engedélyt sem adhattak rá,  hozzátette azt is, hogy este fél nyolckor még tart a parlamenti ülés, és törvény írja elő, hogy a képviselők munkáját nem lehet megzavarni.

Molnár Marianna

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emc08.blog.hu/api/trackback/id/tr26724598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása