HTML

Írásgyakorlat

Az ELTE kommunikáció szakos diákjainak cikkei az LMP alakulásáról

Friss topikok

Linkblog

Mi a cél? Mindenkinek saját pártot!

2008.10.21. 13:21 emc

A Magyar Köztársaságban a pártok az Alkotmány és az alkotmányos jogszabályok tiszteletben tartása mellett szabadon alakulhatnak és szabadon tevékenykedhetnek. Jól hangzik, mi? Most ahhoz adunk segítséget, hogy mit tegyél, ha te is szeretnél egy saját pártot. Hogyan kezdj hozzá? Kihez fordulj? Mit eszik? És mi a franc az az alapszabály? Pártalapítási gyorstalpaló kezdőknek. 

A magyarországi párt igen kevés összetevőből áll: végy 10 tagot, jelentsd be és szórd meg egy bírósági nyilvántartásba vétellel. Magyarországon nincsenek a pártok alapszabályaira vonatkozó különleges előírások, csak a társadalmi szervezetek alapszabályaira vonatkozó főbb elveknek kell érvényesülniük. Ilyen a belső döntési mechanizmus védelme, a tagok jogainak és kötelezettségeinek felsorolása és az alapszabály nyilvánossága. 
 

Mint minden élőlénynek, a pártnak is szüksége van odafigyelésre, gondoskodásra. Szükséged lesz tehát egy ügyintézői és képviseleti szervre, valamint egy legfelsőbb döntéshozó szervre. Az egész pofonegyszerű: az ügyintéző szerv ügyeket intéz, a képviseleti szerv képvisel, a döntéshozó szerv dönt. Ez utóbbit össze kell hívnod 5 évenként, vagy ha a bíróság ezt elrendeli, esetleg a költségvetés meghatározása céljából és még vagy egy tucat esetben. Például ha fel akarod oszlatni a pártot. 
 

Ha nem vagy fegyveres erők, rendőrség, vagy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatalos állományú tagja, emellett pedig nem vagy bíró, ügyész, vagy az Alkotmánybíróság tagja és a tuti név is megvan, akkor irány a bíróság!  
 

A bejegyzési folyamatban a bíróság megvizsgálja a névkizárólagosságot és a névszabatosság követelményének teljesülését, utánanéz, hogy nem gazdálkodó tevékenységre akarsz-e pártot alapítani, ellenőrzi az állampolgári feltételek teljesülését, tehát hogy magánszemély alapította-e a pártot és hogy a tisztviselők nem állnak-e közügyektől való eltiltás alatt. Megvizsgálják továbbá, hogy az ügyintéző és képviseleti szerv választása szabályosan zajlott-e le és hogy a pártod rendelkezik-e vagyonnal és nyilvántartott tagsággal. 
 

Ha minden jól ment, akkor ennek a folyamatnak a végére van egy vadiúj, bejegyzett, törvényes pártod. 
 

Gratulálunk, kész vagy! Most már te is képviselheted a nép akaratát. Irány a Parlament! 
Bobák Áron

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emc08.blog.hu/api/trackback/id/tr62724608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agysebész 2009.03.23. 22:04:52

Szia!Tudnál segíteni párt alapításban?
süti beállítások módosítása