HTML

Írásgyakorlat

Az ELTE kommunikáció szakos diákjainak cikkei az LMP alakulásáról

Friss topikok

Linkblog

Egy kispárt története Magyarországon

2008.11.17. 22:58 emc

A Centrum párt kálváriája 

Magyarországon eddig kevés olyan politikai csoportosulást láthattunk, amely a középutas politika jegyében született meg. Ezúttal azonban szemtanúi lehetünk egy olyan párt működésének, amely – ha csak névlegesen is, de – a középutas politika keretein belül próbál érvényesülni, még a parlamenten túlról is. 

A színfalak mögött 

2001. novemberében olyan hírek látták meg a napvilágot, hogy egy új választási párt alapítására készülnek, elsősorban az MDNP és a KDNP soraiból. A Fidesz és az MSZP között lavírozó pártok egy olyan tömörülést kívántak létrehozni, mely mentes az ideologikus alapokon nyugvó (vagy inkább tébolyodó) politikai színjátszástól. Az így létrejövő Centrum párt tagjai a KDNP, MDNP, Vállalkozók Pártja, Zöld Demokraták és a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület soraiból verbuválódtak. A párt első elnöke az akkor nagy népszerűségnek örvendő Kupa Mihály, volt pénzügyminiszter, a rendszerváltás utáni Magyarország adórendszerének létrehozója lett. A Centrum párt okkal – Kupa népszerűségére támaszkodva - remélhette azt, hogy a pártelnök arca képes lesz a pártnak 5 %-os támogatottságot hozni, és ezzel bevinni a középutas politikát a parlamentbe 2002-ben. A Centrum párt megjelenését a jobboldal fogadta a legnagyobb ellenszenvvel, új konkurenst látva bennük. 

Érdekek és értékek 

A párt 2002-es választási programjában többször is kihangsúlyozták, hogy ideológiák helyett értékekre fognak támaszkodni, és ezeket az értékeket a lehető leggyakorlatiasabb megoldási javaslatokkal fogják képviselni. Olyan kérdésekkel foglalkoztak, amelyekkel mindenki egyetértett. Ugyanakkor, egyértelműen kijelentették, hogy nem kívánnak együttműködést keresni a szélsőséges nézetek eszmei képviselőivel (Európában minden eddigi hasonló „centrum” is így tett). A programban a következő kérdések foglalkoztatták a pártot elsősorban: a magyar mezőgazdaság versenyképessé tétele, a vállalkozások stabilizálása az EU-s csatlakozásig valamint az adóreform. Mindezekre a problémákra a Centrum párt merész megoldásokat kínált, sokak szerint abból a megfontolásból, hogy pontosan tudták, úgysem jutnak parlamenti többségbe, így bőven onthatják magukból a közvélemény szája ízének tetsző fogásokat. Például, a Centrum javaslata szerint az egyetlen lehetséges adóreform az lehet, ha betartható határokat állítanának fel, ezzel ösztökélvén a jó polgárokat arra, hogy adót fizessenek. A Centrum szerint ugyanis mindenki adót csal. Nem csoda, mivel Magyarországon nagyon magasak az adók, hülye, aki befizeti az utolsó fillérig. A hibát nem az adózókban látták, hanem a rendszerben, melyben túl sok az elvonás, ami a fekete gazdaság bőven termő táptalaját képezi. A párt továbbá azt is kifejtette, hogy nem szabad megbüntetni a kisebb csalókat, hiszen kényszerhelyzetben voltak. A nagy adócsalókat kivéve mindenki fehér lappal indulhat tovább. A választások előtt Kupa úgy nyilatkozott – megerősítve ezzel az emberek hitét az aranyközépút létezésében -, hogy parlamenti tartózkodásuk alatt csak azzal a párttal lépnek koalícióba, amelyik a legtöbbet kívánja megvalósítani a centrumosok ötleteiből. 
 
 
 
 

Az első megmérettetés 

Kampányukat tekintve a Centrum nem bonyolította túl a dolgokat. A középpontba minden esetben Kupa Mihály került, akiről sokan tényleg azt gondolták, hogy új politikai rendszert szeretne kiépíteni, melyben nem arra kell tenni a voksunkat, aki kevésbé antipatikus. A kampányolás folyamán csak azt hangsúlyozták, hogy középutas, független pártról van szó, ám azt nem reklámozták túl, hogy a Centrum valójában nem önálló párt, hanem több párt jeles tagjainak összekapaszkodása, még a jelentéktelenné válás előtti utolsó pillanatokban.  

A 2002-es választásokat megelőzően Kupa úgy nyilatkozott, hogy biztos abban, hogy pártja országos listát állíthat és bejut a parlamentbe. A választások első fordulójában, 2002. április 7-én a párt mégis elvérzett. A szükséges 5 % helyett a középutas politika csak megközelítőleg 3,9%-os eredményt ért el. A következő napon Kupa úgy nyilatkozott, hogy maga sem elégedett az eredménnyel, de kihangsúlyozta, hogy a Centrum ezután is élni fog, és készül az önkormányzati választásokra Kitűzött hosszabb távú céljuk nem más volt, mint az, hogy 2006-ra annyira felépítik a pártot, hogy nyerni fognak a választásokon. A Centrum párt viszont saját maga alatt vágta a fát. Köszönhetően annak, hogy visszaléptek a választások második fordulójából, és arra szólították fel szavazóikat, hogy a szocialistákat támogassák voksukkal, saját hitelességüknek adtak pofont. Kupa Mihály azzal magyarázta kérését, hogy mindenképpen kormányváltást szeretnének. A választások utáni közvélemény kutatások mégis azt jósolták, hogy a Centrum pártnak nem lesz jövője. Sokak szerint kizárólag azért hozták létre, hogy szavazatokat vonjanak el a jobboldalról.  

Kudarc a baj hátán 

A párt a 2002-es kudarc után válsághelyzetbe került. Ugyan évi 69,4 millió forint állami támogatáshoz jutottak (túllépvén az 1%-os határt), a pártot már a két forduló között elkezdték felemészteni a belső harcok. A választások után elsőként az MDNP lépett ki, majd követte őket a KDNP is, ami később a Fidesszel lépett kapcsolatba. Az MDNP Nógrád megyei választmánya úgy nyilatkozott az első forduló után, hogy nem nyit ki a Centrum párttal a baloldal felé, és inkább arra szólítja fel szimpatizánsait, hogy szavazzanak a Fidesz-MDF jelöltjeire. Az MDNP centrumos tagjai már el sem mentek a következő centrumos találkozóra A KDNP budai kerületi szervezetei a két forduló között levélben arra szólították fel a centrumos-KDNP-s pártvezetőket, hogy mondjanak le tisztségükről. A Centrum párton belül az is nagy viharokat kavart, hogy hogyan osszák el a pénzeket. 

Egy kis bíztatás 

A közelgő őszi önkormányzati választásokon a Centrum párt önálló jelöltet indított a főpolgármesteri címért. A párt színeiben Droppa György, a Zöld Demokraták elnöke rajtolt Demszky Gábor posztjáért, valamint az is kiderült, hogy a Centrum más nagyobb településeken és a megyei közgyűlésben is szerepet szeretne magának. Az önkormányzati választásokon a Centrum párt nagyobb sikert ért el, mint tavasszal. Számos településen jutott be centrumos jelölt az önkormányzatok képviselőtestületeibe és Budapest több kerületében is szereztek mandátumot – olvashatjuk a Centrum párt hivatalos honlapján.  
 
 
 

Csendes tébolyda 

A következő évben a Centrum pártról alig lehetett hallani. Felröppent egy-egy olyan hír, hogy választási csalással, vagy közokirat-hamisítással vádolnak meg centrumos politikust, a legtöbben mégis eltemették már az alakulatot. A párton belül mindeközben harcok zajlottak, főként amiatt, hogy a pártot alapító vezetők mandátumai lejártak. Mikulás napján a választmány így összeült és Kupa Mihály távollétében március 31.-ig meghosszabbították a mandátumokat, valamint Kupa elnöki hatáskörét erősen megcsonkították A 2003-as év végére szinte kettéosztódott a Centrum párt. Ennek oka az volt, hogy a mikulás-napi ülésen Bartók Tivadart választották meg választmányi elnöknek, miközben december 13-án egy másik választmány is összeült, melyen Kupa hívei ültek össze.  A párt így egyszerre két választmánnyal és két elnökkel rendelkezett. Nem titok, hogy a tét az alapító pártelnök leváltása volt. Kupa párton belüli ellenfelei a volt KDNP elnök Bartók Tivadar köré csoportosultak, aki immáron a Centrum párt elnöke szeretett volna lenni.  

A 2004-es Európai Parlamenti választásokon még indulni sem tudtak. Kupa Mihály (még mindig) pártelnök szerint a választási törvények mind a nagy pártoknak kedveznek, így labdába sem rúghattak. 

Szerepváltás 

A párton belül nem változott a hangulat. 2005. elején arról írtak az újságok, hogy a Centrum párt szétesett. 2004. december 31.-ével a Harmadik Oldal Magyarországért (HOM), a MDNP és a ZDSZ kiléptek a szövetségből. Döntésüket azzal indokolták, hogy a pártcsoportosulás már nem képviseli azokat az értékeket és érdekeket, amelyeket az alapító okiratban lefektettek, ehelyett pazarlás és egymás ellehetetlenítése folyik. Gyenesi István, a HOM elnöke szerint szétesett az a párt, amelyiknek 25 alapító tagjából már 24 kilépett. Kupa cáfolta a hírt. Szerinte ugyanis működik a párt, hiszen van szabályos elnöksége, választmánya és 700 tagja. A párt elnöke azt is elmondta, hogy a 2006-os választásokon is indulnak, és kormányzati szerepre készülnek. Időközben elkészült a párt politikai programja is, mely szerint hangsúlyt helyeznek a cigányság, a nők és a vidék helyzetére is. Kupa a választások előtt kifejtette, hogy szerinte a kétkamarás parlament lenne a legelőnyösebb Magyarország számára, úgy, hogy a kettőben összesen kevesebb képviselő ülne, mint most egyben. Az alsóházban a politikai pártok választott jelöltjei kapnának helyet, a felsőházat pedig – a civil kontroll érdekében – fenntartaná a civil szervezetek számára.  

A 2006-os választásokra sokan azt jósolták, hogy lehet, hogy ismét jól jön majd a Centrum az MSZP-nek. A Centrum azonban senkivel nem szövetkezett, így még az 1%-os támogatottságot sem tudta elérni. A Centrum 2007 elején megújult. Kupa Mihály lemondott tisztségéről és a párt tagjai csaknem teljesen lecserélődtek. Kupa – kissé hevesre sikeredett - lemondó beszédében saját magát okolta a párt sikertelenségéért. Az új elnök Pászi Ágnes, kereszténydemokrata politikus, egyben ügyvéd lett. Pászti már májusban összehívott egy csapatépítő tréninget az ország mértani közepének számító Pusztavacsra. A táborban a korrupciómentességet és a szakmai politizálást „szavazták meg”. A pártban innentől kezdve a tagok csak a Centrum párthoz tartozhatnak, így próbálván elejét venni a korrupt kísérleteknek. Leszögezték, továbbá, hogy lezárják a Kupa-korszakot, és friss vérrel indulnak el a következő választáson.

Halmi Judit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emc08.blog.hu/api/trackback/id/tr71774650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása