HTML

Írásgyakorlat

Az ELTE kommunikáció szakos diákjainak cikkei az LMP alakulásáról

Friss topikok

Linkblog

„Olyan ez, mint egy új szerelem”

2008.11.28. 21:15 emc

Interjú Boda Zsolttal a Védegyletről

 

A pártszervezés céljából elindult Lehet Más a Politika! mozgalom szervezői között a Védegylet több korábbi vezetője is megtalálható.” Ezzel kezdődik a Védegylet sajtónyilatkozata, amiben üdvözli a Lehet Más a Politika! kezdeményezést, de egyúttal szigorúan el is határolódik tőle és árgus szemeket, vitriolos kritikát helyez kilátásba, amennyiben korábbi civil társaik eltévednének a parlamenti érdekérvényesítés rögös útjain.

Ez a bejelentés a két szervezet különválásának határköve. A jövőre kitér, de a múltat nem részletezi. Pedig ez már a második párt, ami a Védegylet ernyője alól nő ki.

Hol kezdődik a pártos sztori?

 

A Védegylet megalakulásától kezdve bennünk volt ez a lehetőség. Létrejöttünk 2000-ben, Lányi

András odakötözte magát a Roosevelt téri fákhoz - de aztán rögtön nekiültünk gazdaságpolitikai meg külpolitikai programot írni. Ez, lássuk be, nem egy tipikus tevékenység egy frissen megalakult zöld szervezetnél.

 

Nem pártprogramot írtunk, mert nem pártot akartunk alapítani, de ezzel a programmal a Védegylet megkülönböztette magát egy hagyományos zöld civil szervezettől, hiszen olyanokat mondott, hogy 'gazdaságpolitika', 'ökopolitika' meg 'várospolitika', nem pedig hogy 'hulladék', 'levegő' meg 'energia'.

 

Fordulópont volt a 2005-ös év, amikor Lányi András kiszállt az egyesületből és megalapította az Élőláncot.

 

2005-ben Sólyom László köztársasági elnök lett a mi lobbink hatására, és a Védegylet megjelent a nagypolitikában. Többünkben felmerült, hogy ha tovább akarunk lépni a civil politizáláson, akkor talán ez az a trambulin, amiről el tudunk rugaszkodni. Akkor már tényleg politikai, politizáló szervezetként pozicionáltuk magunkat. Viccesnek hangozhat, de akkortájt a Védegyletet többször 'harmadik erő'-nek nevezték a sajtóban. Nyilván nem véletlen, hogy Lányi pont akkor szállt ki. Nem pusztán ennek a sikernek köszönhetően, de ezzel összefüggésben.

 

Amikor ők kiszálltak, végig kellett gondoljuk: vajon időszerűnek tartjuk-e hogy most megalakuljon belőlünk egy párt? Akkor sokan nem akartuk.

 

A pártosodást általában, vagy ezt a konkrét pártot nem akartátok?

 

A pártosodást magát sem. Egy csomó ember azt mondta, hogy nem akar egy pártban dolgozni, és az fel sem merült, hogy a Védegylet megszűnjön és párttá alakuljon. Másoknak nem volt elvi kifogása a pártosodás ellen, de úgy gondolták, hogy nem ez az ideális pillanat. Meg olyanok, akik szerint nem is a pillanattal, hanem az eljárással volt a gond, hogy Lányiék pártja a hagyományos értelmiségi hübrisszel indult: hogy mi, lényeglátók most kitűzzük a zászlót és megváltoztatjuk a világot.

 

Valaki mondta Lányi Andrásról, hogy Petőfi-típus, lobogó figura, aki a Védegyletben is úgy működött, hogy folyamatosan energia-impulzusokat adott ki magából, és az a benyomásom, hogy ezt a pártot is a saját energiája vitte előre.

 

Többen úgy ítéltük meg, hogy ez a működési mód nem alkalmas egy párt felépítésére – olyan szervezett munkára, mint például a kopogtatócédulák gyűjtése és a szavazók meggyőzése ennyi és ennyi választókörzetben.

A Védegylet nyolc éve

2000: A Védegylet megalakul a tiszai ciánka-tasztrófa után, számos, a Duna-ügyben korábban már aktív mozgalmár részvételével. A kivágásra ítélt Roosevelt téri fákhoz láncolt aktivistákat, köztük Lányi András írót rend
őrök vezetik el. Sólyom László és mások törvénytervezetet készítenek egy új, zöld ombudsmant javasolva.
2002: Elkészül a Növekedés vagy fejl
ődés? című anyagunk Budapest fejlesztéséről.
2003: A Védegylet rakparti-partival tiltakozik a Batthyány téren a budai rakpart két autósávval való b
ővítése ellen.
2004-2005: Sikeres akciók a Zeng
ő-hegyre ter-vezett NATO-lokátor ellen.
2005: A Védegylet kezdeményezésére Sólyom László lesz a köztársasági elnök.

Lányi András és más tagok kilépnek a Védegyletből és megalapítják az Élőlánc Magyarországért pártot.
2006: A Védegylet lemondásra szólítja fel Gyurcsány Ferencet; elítéli a széls
őjobboldali félelemkeltést, de a rendőrterrort is.
2007: Létrejön a Védegylet által kezdeményezett „zöld” ombudsman intézménye, a jöv
ő nemzedé-kek országgyűlési szószólója.
2007-2008: A Védegylet eredményesen kampá-nyol más civilekkel és szakszervezetekkel együtt az egészségügyi társadalombiztosítás üzleti alapokra helyezése ellen (TB-ment
ők kampány).
2008: A Védegylet kiáll a melegek jogaiért és részt vesz a széls
őjobb által tettlegesen támadott felvonulásukon, majd egyik szervezője lesz a Tarka Magyar felvonulásnak minden erőszak és kirekesztés ellen.

 

Forrás: Védegylet.hu

Hogy hatott ez akkor a Védegyletre?

 

Mikor az Élőláncosok elmentek, nagyon féltem, hogy össze fogunk omlani. De kiderült, hogy nem kell annyira félni, mert energiák szabadultak fel és emberek előléptek a második vonalból az elsőbe. Sok szempontból felszabadító dolog volt. Újradefiniáltuk magunkat, újjáformáltuk a szervezetet. Reflektáltunk magunkra, hogy kik vagyunk és mit akarunk elérni a Védegyletben és általa.

 

 

Aztán zajlott az élet, és valahogy tudtuk, hogy leghamarabb a 2009-es Európa Parlamenti választásokra volna érdemes pártot alapítani. Ilyen szempontból nem volt meglepetés, hogy tavaly elkezdődött a mozgolódás. Olyan szempontból igen, hogy éltük a kis életünket és nem volt napi szintű téma, hogy legyen-e párt, és ha igen, mikor és hogyan...

 

És ez a párt mikor indult?

 

Nem is lehet igazán megmondani, hogy ennek az adott pártnak hol kezdődik a története: már a Védegylet alapításakor, vagy akkor, amikor bő egy éve Schiffer András és több barátunk vele együtt elhatározta, hogy elkezdik tudatosan építeni a mozgalmukat.

 

Vicces, hogy Schiffer-féle pártként emlegetjük, pedig még nagyon sok erős akaratú, hangos ember csinálja a pártot.

 

Az igaz, viszont az ő energiája az, ami mozgásba lendítette ezt a gépezetet. Egy csomóan azért szálltak be, mert látták, hogy van egy Schiffer, aki ezt nagyon komolyan csinálja, és kár lenne nem mellé állni ebben. De kétségtelen: nem egyszemélyes történet az, nagyon szisztematikusan építkeznek, és valóban sok fajsúlyos ember vesz benne részt.

 

És miért szükséges a pártoskodóknak kilépni egy ilyen sikeres civil szervezetből?

 

Pro forma semmi nem tiltja azt, hogy te egy pártban is legyél meg egy civil szervezetben is legyél. Az ő távozásuk a szervezet belső dinamikájának az eredménye.

 

Kezdettől fogva nyilvános volt, hogy elindult egy ilyen munka, egy ilyen irányú gondolkodás, és hogy kik azok, akiket ez érdekel. Schiffer elég régóta gondolkodik ebben a dologban, neki ez nem titkolt projektje. Mégis, sokunkban csak ez év januárjában tudatosodott, hogy mi ezeket az embereket esetleg "elveszíthetjük".

 

Használtunk is egy hasonlatot, hogy olyan a párt, mint egy új szerelem, ahol a Védegylet a régi kedves, akit nem is tudják, hogy elhagyjanak-e vagy sem. Mi pedig egyre furcsábban éreztük magunkat, amikor hazajöttek vacsorára, de közben meg már másutt éltek az új párjukkal.

 

A Védegyletben maradók többsége erősen idegenkedett a pártpolitizálástól. Ahogy már említettem, van, akinek ez elvi álláspontja, hogy elutasítja a pártot, mint szervezeti formát. Van egészen praktikus nézőpont is: hogy ez veszélyezteti a tevékenységeink sikerességét és a megélhetési forrásainkat, hiszen mi független szervezetként pályázatokból élünk. És persze a Védegylet megítélése: hogy mennyire leszünk így hitelesek, önállóak - hogy ez az egész civil politizálás mennyire lesz hiteles és védhető.

 

Volt olyan forgatókönyv, ami szerint szoros szimbiózisban működtünk volna együtt. De aztán a félelmek és fenntartások hatására a pártos emberek kitolódtak szélre, és eljutottunk oda, hogy ők azt mondták, hogy akkor felállnak. Most már én is azt gondolom, hogy ez jobb így, mert az ember egyszerre egy szervezethez tud csak maximálisan lojális lenni, mert nincs ennél többre energiája.

 

A pártoskodók kiválása két szálon vizsgálható: különbségek láthatók egyrészt az elvi-politikai álláspontokban, másrészt a szervezeti logikában. Ide értve azt is, hogy mit tud kezdeni egy szervezet azzal, ha az ő tagjai nekiállnak egy másik szervezetet építeni - legyen az akár párt, akár valami más. Inkább ez az utóbbi került felszínre, de az elvi okok is meghatározóak, csak nem folyt róluk annyi szó. Most már világos, hogy ennek így kellett lennie.

 

A pártosodók azért pártosodnak, mert az érdekérvényesítés egy másik formáját hatékonyabbnak látják. Ez lehetne egyúttal a civil szervezkedés kritikája.

 

Nyilván a civil szervezeteknek megvannak a magunk korlátai, és nyilván ők is ezért kezdenek valami másba.

A TBMentők-kampány megmutatta, hogy van hatásunk a közpolitikára. De nyilván nem tudunk megcsinálni egy csomó mindent. Kiabálni tudunk, meg befolyásolni, meg magyarázni meg transzparenseket lóbálni - egyet nem tudunk: szavazni a parlamentben. Ezt egy párt tudja csinálni.

 

Hogyan alakul át a Védegylet, hogy elmegy belőle egy szekérderéknyi irányadó ember? Maradt egy csapat: azok, akik eddig is tagok voltak. És jöttek újak: teljesen új ember az irodavezető, a sajtós, és van még poszt, amire most kerestek embert. Ha a Védegylet tényleg demokratikus struktúra, és valóban azok határozzák meg, akik aktívak benne, akkor az újak bevonásával nyilván változik az irányvonal is.

Hogyan definiálja magát újra a Védegylet ezek után a változások után?

 

2005-ben, miután Lányiék kiléptek, feltettük a kérdést, hogy mik a céljaink, mik az alapelveink, mik a témáink, és kialakítottunk egy olyan öndefiníciót, amit tartunk. Szerintem most más a helyzet, mint akkor.

 

Most a tevékenységeinket kell átstrukturálni, ami szintén egyfajta öndefiníció, de sokkal gyakorlatiasabb. A szervezetben lévő emberek funkciókat váltanak, feladatkört, és van, aki attitűdöt is. És nem csak ez változott: lett zöld ombudsman, akinek múlt héten átadtuk a JŐNEK Program, a Jövő Nemzedékek Képviselete stafétáját. Az ombudsmani hivatallal együttműködünk, de nyilván más feladatok hárulnak ránk ezek után.

 

De folyik a munka: a Gumicsizma Munkacsoport, akik agrárügyekkel és közvetlen kereskedelemmel foglalkoznak, nagyon aktívak; a Globkrit műhelyünk is pörög, a kisközösségi dolgaink is... És a jövő héten lesz egy hatalmas filmfesztivál, a Klímaébresztő! Hihetetlen, de 65 helyszínen vetítenek majd az országban, és ezt Tracey Wheathley szervezte meg csupa önkéntessel együttműködve. Vannak tehát komoly tartalmak, amiket fel tudunk mutatni.

 

Még nem látjuk tisztán, hogy mi lesz. De ezek a dolgok elviszik a hátukon a szervezetet, és ez a Védegylet, mert sokszínű. Szakmai is, meg tudományos is, meg politika is, meg média is, meg tudatosságnövelő is - mindaz ami a Védegylet eddig is volt.

 

Papp Réka Kinga

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emc08.blog.hu/api/trackback/id/tr89793857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása